Helppo juureen leivottu karpaloleipä ilman vaivaamista.




Olen katsellut paljon  Instagrammista kuvia leivistä joissa kaikki raaka-aineet on sekoitettu keskenään ja annettu taikinan proteiinin muodostua jääkaapissa ja näin leipä saa rakennetta.
Uteliaisuus kävi liian isoksi ja olihan tätä itsekin kokeiltava.

Selailin aika montaa kirjaa kotona ja löysinkin muutamia viitteitä tekniikkaan, päädyin kuitenkin lopulta kehittämään oman ohjeen. Kaikissa ohjeissa lukee että sekoita puuhaarukalla, minä sekoitin kädellä.

 Jos olet epävarma onko vehnäjuuresi tarpeeksi vahva voit sen tueksi laittaa hiivaa noin 5-10g. Sekoita silloin hiiva suolan ja veden kanssa samaan aikaan.

Ohjeella leivästä tuli ihanan rapea kuorinen ja rakennekin oli yllättävän saman kaltainen kuin vaivaamalla.. Lopputulos on kaiken kaikkiaan herkullinen.
Leivästä tuli melko iso,halutessasi voit tehdä kaksi pienempää.

Ruokin aamulla juuren, illalla sekoitin taikinan jääkaappiin lepäämään. Seuraavana päivänä töiden jälkeen paistoin leivän.

Tarvitset:

300g Aktiivista vehnäjuurta
250g Vettä
10g Suolaa
350g Vehnäjauhoja
50g täysjyvävehnäjauhoja
100g Kuivattuja karpaloita

Sekoita vesi ja suola.
Lisää vehnäjuuri ja molemmat vehnäjauhot seokseen. Sekoita vain sen verran että ovat juuri ja juuri sekaisin. Lisää vielä karpalot.




Vuoraa muoviastia liinalla ja jauhota todella hyvin. Mieluummin vähän liikaa kuin liian vähän. Taikina tarttuu muuten kiinni liinaan ja seuraava työvaihe vaikeutuu.
Jätä lepäämään jääkaappiin noin 15 tunniksi.





Laita uuni kuumenemaan 230 ˚c.
Kumoa taikina pellille ja tee sahalaitaveitsellä viiltoja, minulla on partakoneenterä mutta se on jo hiukan hifistelyä.

Leipä paistuu 220˚c  20 minuuttia, laita leivän kanssa samaan aikaan uunin pohjalle n. 30g kylmää vettä. Kun vesi uunissa höyrystyy antaa se samalla rapeamman ja kiiltävimmät kuoren leipään.
Avaa uuniluukku ja päästä ylimääräinen kosteus pois uunista, jatka paistamista vielä toiset 20min.









Kommentit

Suositut tekstit