Kaura-ruisleipää ja sämpylöitä ilman hiivaa









Maukas pelkällä ruisjuurella  ilman kaupan hiivaa kohotettu leipä on ruokaisaa ja terveellistä.
Tästä ohjeesta syntyy rapeakuorinen, sisukseltaan pehmeä, kohtalaisen tiivis kuitupitoinen leipä.
Profiililtaan kotona tehdyn oloinen.

Tarvitset:
200g Aktiivista ruisjuurta
150g Kaurahiutaleita
255g Vettä
200g Vehnäjauhoja
5g.    Suolaa

Mittaa suolaa lukuunottamatta kaikki aineet taikinakulhoon.
Pyöritä 4min yleiskoneen hitaalla nopeudella.
Lisää suola ja jatka pyörittämistä toiset 4 min hitaalla nopeudella.
Lisää nopeutta keskinopeudella ja jatka vaivaamista 2-3min. Taikina ei varsinaisesti saa kestävää sitkoa ja täytyy olla varuillaan ettei pyöritä liikaa.






  Öljyä muoviastia ja laita taikina lepäämään  peitettynä noin tunniksi, taittele ja anna levätä vielä toinen tunti





Muotoile joko kaksi leipää tai halutessasi sämpylöitä. Anna huilia vielä 30min, jos vaivasit paljon taikinaa tässä vaiheessa voi lepoaikaa pidentää.


Minun uuni kuumenee vain 230˚c, on höyryiuni joka tarkoittaa että sillä voi höyrypaistaa tai höyryttää vaikka vihanneksia tarvittaessa. 
Paistan leivät alusta loppuun 230 ˚c, tavallisen uunin voi esilämmittää 250˚c ja laskea lämpöä 230˚c kun leivät ovat uunissa.———

 
Paista  sämpylöitä 20min ja leipää 30min. Paiston alussa laita  0,2 DL vettä kuuman uunin pohjalle, saat kiiltävimmät pinnan

Avaa luukkua 1-2 kertaa kun paistoa on kulunut 15min. Näin ylimääräinen kosteus pääsee pois uunista ja leivän kuoresta tulee rapeampaa.



Lisää kuvia leipomuksistani  löytyy instagammista @baker_rednakki

Kommentit

Suositut tekstit