Leipäjuuren hoito ja ruokkiminen
Juurella leipominen ilman hiivaa on helpompaa kuin miltä se kuulostaa, kun perusasiat on selvillä. Kotona leivon lähes aina leivät ilman hiivaa, pullaa on tarkoitus kokeilla lähiaikoina. |
Minullla on kaksi juurta, vehnä- ja ruisjuuri. Näillä oikeastaan saadaan aikaan jo niin paljon erilaisia leipiä ja pullia ettei enempää tarvita.
Leipominen alkaa sillä että otetaan siemen eli purkin pohjalle jätetty pieni määrä juurta ja lisätään siihen vettä ja jauhoja. Suhde on vehnäleivässä 1 osa vettä ja 1osa jauhoa.Ruisjuureen laitan jauhoja vähemmän suhteessa veteen esimerkiksi vettä 550g ja jauhoa 450g. Purkin koossa kannattaa ottaa huomioon että juuri paisuu. Kansi ei saa olla liian tiivis koska purkki saattaa rikkoutua paineesta.
Suosittelen käyttämään heti alusta asti vaakaa koska desimitalla tulos ei koskaan ole kovin tarkka. Toki leipä onnistuu myös ilman.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWawkShnjIihyphenhyphenq74H91Ok8bwdhJBNwHV4rNFBfa1ZuHSazPfaUCu0V0uizkrvYWDGoQdhzq6bcZZCniKe-hQ4xy31Rw1vDb6uJwxGa7REndXrvSqex6E5UcYFSqDU0O0qo4wjyrFbfGQer/s400/4CA4916A-EE81-43E8-B976-CDBD48DC7BE0.jpeg)
Siemen säilyy jääkapissa hyvin pidempäänkin ilman että sille täytyy tehdä yhtään mitään. Olin reilut kaksi viikkoa lomareissulla ja kotiin päästyäni juuret olivat ihan kunnossa.
Voi niinkin käydä että pitkän tauon jälkeen joutuu herättelemään juurta pidempään ja ruokkimaan pari kertaa ennen kunnollista heräämistä. Silloinkaan se ei ole pilalla vaatii hiukan kärsivällisyyttä ja aikaa. . Oikeastaan home on ainut ongelma jolloin juurta ei voi pelastaa.
Minulla on myös kuivattua juurta varalla mikäli vahinkoja kävisi, tässä muodossa voi säilyttää juurta huoletta muutaman vuoden. Oma ruisjuureni oli neljä vuotta kuivattuna ja leipoa siitä pystyi jo 32h herättelystä. Yllätyin tästä myös itse yleinen ohje on että tämä veisi aikaa melkein viikon.
Toiset ottavat juuret mukaan myös lomamatkoille tai pakastavat, mikään tapa tuskin on toistaan huonompi. Oman tyylin löytää parhaiten kokeilemalla.
Välillä törmää ihmisiin joille se oma tapa on ehdoton ja ainut oikea. Leipoa voi kuitenkin niin monella erilaisella tekniikalla etten lähtisi sulkemaan suoralta kädeltä mitään pois. Mielenkiinnosta voi itsekin kokeilla jotain uutta ja oppia loistavan tavan saada erilaista leipää.
Jos jokin asia askarruttaa mieltä vastaan mielelläni leivontaan liittyviin kysymyksiin.
Enemmän kuvia löytyy instagrammista @baker_rednakit
Kommentit
Lähetä kommentti