Jyväpatongit ruis-ja vehnäjuurella





Nämä ruokaisat rapeakuoriset patongit odottivat Sunnuntai aamuna perhettäni aamupalalle.
Ihana aloittaa aamu tuoreella leivällä.

Joskus tulee juurta tuotettua yli tarpeen, niin syntyi tämä ohje jossa on käytetty ruis-ja vehnäjuurta antamaan makua, rapeutta ja etenkin nostamaan taikinaa ilma hiivaa. Nämä ovat aika vähäsuolaista, jos pidät suolaisemmasta leivästä voit lisätä 2-5g suolaa.

Tarvitset:
100g aktiivista vehnäjuurta
150g aktiivista ruisjuurta
310g luomuvehnäjauhoja (minulla oli Lidl:n)
180g vettä
5g suolaa
30g auringonkukansiemeniä
30g kurpitsansiemeniä
20g seesaminsiemeniä

Mittasin ensin yleiskoneen kulhoon juuret,veden ja jauhot ja annoin pyöriä hitaalla nopeudella 6min
Lisäsin suolan ja pyöritin keskinopeudella 5min.
Lopuksi laitoin siemenet ja annoin pyöriä vielä 1min nopealla.

Laitoin öljyttyyn astiaan lepäämään kahdeksi tunniksi.yleensä taittele leipää välissä mutta nyt oli liikaa muuta puuhaa ja hyvää tuli näinkin.


Muotoilin kaksi 400g patonkia ja annoin levätä vielä hetken, noin 15min. Minulla tosiaan oli aika paljon muuta puuhaa ja olisi voinut hiukan kauemmin kohota.

Paistoin 230˚c 20min + avasin luukun että höyryt lähtee ja jatkoin paistoa 5min
Laita uunin pohjalle kylmää vettä tai ruiskuta suihkepullosta samaan aikaan kun laitat leivät paistumaan.






Kommentit

Suositut tekstit