Vuokaleipä Itä-Eurooppaliseen tapaan ilman hiivaa ja vaivaamista




Minun monitoimikone meni rikki ja huollosta tulo kestää jonkin aikaa. Taikinajuuret kaipaavat kuitenkin viikoittaisen ruokkimisen. On siis aika kokeilla autolyysillä tehtyä leipää ja perehtyä tämän tekniikan saloihin hiukan lähemmin.

Tässä vuokaleivässä on Itä-Eurooppalainen maku ja koostumus. Leipä on melko hapokasta, mutta erittäin hyvää. Tässä on rapea kuori ja pehmeä sisus. Äärimmäisen helppo tehdä.
Vuokani on vetoisuudeltaan noin 1,5L.

Tarvitset:
500g Vettä
20g Suolaa
300g Aktiivista vehnäjuurta
200g Mannasuurimoita
550g Vehnäjauhoja

Sekoita ensin vesi ja suola isossa kulhossa. Minä sekoita taikina käsin mutta voit yhtä hyvin käyttää apuna puuhaarukkaa.
Lisää loput aineet ja sekoita, älä vaivaa.
Kaada voideltuun vuokaan, laita vehnäjauhoja taikinan päälle. Suojaa vuoka esimerkiksi kelmulla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä yön ylitse. Minulla taikina lepäsi 10,5h ja oli hiukan jo kuohunut ylitse.




Laita uuni lämpenemään 230c
Laita leipä uuniin ja vähennä lämpöä 200c, laita kylmää vettä uunin pohjalle paiston alussa.
Paista n.45min.
Kumoa vielä lämmin leipä pois vuoasta.










Kommentit

Suositut tekstit