Naanleipää rakkaudesta intialaiseen ruokaan












Intialaiseen ruokaan ja ruokailuun kuuluu vahvasti leipä. Ilman tätä elementtiä tuntuu että ruoasta puuttuu jotain tärkeää..
Mielessä pyöri pitkään miten saisin tehtyä mahdollisimman saman kaltaista kuin ravintolassa se ihanan pehmeä, hiukan happaman makuinen Naanleipä.
Minulla ei ole tandoor-uunia jonka seinään heittää taikinaa josta se sitten  valuu alaspäin ja saa näin pisaraa muistuttava muotonsa. Tämä on siis oma versioni tästä herkusta, ilman uunia.

Muutaman kokeilun jälkeen totesin että valurautapannulla tulos on paras mitä kotikonstein voi saada, uunissa naanleivästä tuli kyllä hyvää koostumukseltaan mutta ulkonäöltään muistutti enemmän ihan tavallista leipää.

Niin keskittyneesti näitä paistelin etten huomannut koko huoneistossa leijuvaa sankkaa käryä kunnes  palovaroittimet herättivät todellisuuteen.
Asunnon tuulettelun lomassa totesin järkeväksi käyttää seuraavalla kerralla kirkastettua voita. Kirkastettu voi eli Ghee ei käryä niin pahasti,näin säästyttiin palovaroittimen piippaukselta seuraavalla kerralla.

Tästä on myös vehnäjuurella ilman hiivaa kehitelty versio, sen löydät tästä:
https://bakeranu.blogspot.com/2018/06/naanleipaa-ilman-hiivaa-juureen.html#more

Leivät voi leipoa suoraleivontana samana päivänä tai voit tehdä taikinan edellisenä päivänä jääkaappiin lepäämään. Suojaa kulho ettei taikinan pinta kuivu. Seuraavana päivänä voit jatkaa samaan tapaan kuin suoraleivonnassa.

Ohjeesta tulee noin 7 leipää.

Tarvitset: 
100g  Jogurttia, minulla oli 10% turkkilaista 
200g lämmintä vettä
3g Sokeria
4g Suolaa
450g Vehnäjauhoja
2g Leivinjauhetta
10g Hiivaa
N.75g Voisullaa/gheetä (kirkastettua voita) leipien voiteluun

Laita kaikki aineet yleiskoneen kulhoon ja sekoita noin 4min.
Tässä taikinassa ei tarvitse olla vahvaa sitkoa. 
Anna taikinan levätä kevyesti öljytyssä astiassa n.1,5h.



Kumoa kohonnut taikina pöydälle ja jaa se 7 osaan. Yksi pala painaa noin 110g.
Pyörittele kevyesti palloiksi. Anna levätä hetki.

Kuumenna valurautapannu kuumaksi, minulla on tehokas induktioliesi ja tällä keskilämpö oli paras. Liian kuumalla pannulla taikina palaa ja on raakaa sisältä. Kylmällä pannulla paistaminen kestää kauan ja lopputulos ei ole hyvän näköinen.




Painele yksi pala kerrallaan litteäksi ja venytä pisaran malliseksi. Yritä saada muotoiltua niin että reunat eivät jää keskustaa paljon paksummiksi.




Sivele pinta voilla.
Laita paistumaan ensin voideltu puoli, sivele paiston aikana myös toinen puoli voilla. 
Kurkkaa paistopintaa lastalla ja käännä leipä kun pinnassa on selkeästi tummempia kohtia.
Paista toinen puoli samalla tapaa.

Leivät ovat parhaimmillaan tuoreina, nämä voi myös pakastaa ja lämmittää tarvittavan märän kerrallaan uunissa, leivänpaahtimessa tai hellalla.











Kommentit

Suositut tekstit