Oman juuren teko

Ilman hiivaa leipominen vaatii oman Villihiivan, Raskin eli Juuren.
Juuri on monelle kuin oma lemmikki jota ruokitaan ja hoidetaan.
Oman taikinajuuren tekeminen on mielenkiintoista ja onnistuminen on hyvin palkitsevaa.

Monella on mielikuva että juuren ylläpito on vaikeaa ja haluaisin kumota tämän myytin heti alkuunsa. Minulla ei ole lomamatkoilla juurta purkissa mukana ja se säilyy jääkaapissa suljetussa astiassa hyvin parinkin viikon lomailun ajan.
Kun juuren kerran saa eloon, voi sen melkein missä tilanteessa tahansa saada elvytettyä uuteen nousuun. Poikkeuksen tekee home jolloin suosittelen heittämään vanhan pois ja aloittamaan prosessin alusta.
Minulla on kaiken varalta kuivattuna juurta ja jos vakinko pääsisi käymään eikä juurta enää voi pelastaa saa uuden nopeammin kuivatusta. Ihan alusta ei siis tarvitse joka kerta aloittaa. Kuivatusta saa leipomiskelpoista noin 1-3 vuorokaudessa.



Tässä kuvasarjassa on ensimmäisenä kuva jossa on sekoitettu vehnäjauhoa 100g ja 100g vettä keskenään. Tämän jälkeen purnukka suljetaan ja jätetään huoneenlämpöön. Kesällä juuren aloittaminen on helpompaa koska lämpötila kotona on suoraan otollisempaa juuren tekeytymiselle. Meillä on kotona tällä hetkellä noin 25•c



Seuraavassa kuvassa juuri on levännyt yön yli ja on jo nähtävissä pieniä elonmerkkejä. Sekoita ja laita kansi takaisin kiinni. Sekoittuessa huomaa kuinka proteiini on muodostanut sitkoa.



Kolmannessa kuvassa on päivän aikana muodostunut jälleen lisää kuplia, sekoita ja jätä huoneenlämpöön.




Aamulla näkyy että juuri on hiukan kohonnut ja laskeutunut sen jälkeen alas. Tuoksu on miedosti hapan. Lisäsin 100g vettä ja 100g jauhoja.  Juuri ei ole vielä tarpeeksi vahvaa kohottamaan leipää kunnolla, jätetään jälleen happanemaan.


 Tämä kuva on iltapäivällä otettu, huomaa kuinka juuri on kuohunut ja laskeutunut, lisäsin 50g jauhoja koska juuri tuntui tarvitsevan lisää ravintoa.


Illalla oli jo kivasti kuplia kun sekoitin ja jätin huoneenlämpöön.


               
Aamukuvassa näkyy että juuri on jälleen kasvanut ja laskeutunut.
Töistä palatessani päädyin käyttämään tämän juuren hampurilaissämpylöihin.
Selkeästi juuressa ei vielä ole voimaa nostattaa ilman hiivan apua taikinaa Mutta makua se voi jo antaa leivonnaisille. Jätin juuresta siemenen verran jääkaappiin happanemaan.
Ohje super pehmeisiin sämpylöihin:
https://bakeranu.blogspot.com/2018/06/super-pehmeat-hampurilais-sampylat.html 


Otin juuren pois jääkaapista aamulla ja ruokin 100g vettä ja 100g jauhoja, luomu vahva vehnäjauho ehkä auttoi hiukan saamaan lisää voimaa kasvaa.Katsotaan miten se alkaa nyt käyttäytymään  huoneenlämmössä.
Uusi ystäväni yllätti minut positiivisesti ja oli saanut lisää voimaa. Tuoksu on nyt jo happamampi joka on hyvin tervetullut muutos.

                

En vielä luota juuren voimaan joten leivoin siitä naanleipiä.
Ohje löytyy tästä:
https://bakeranu.blogspot.com/2018/06/naanleipaa-ilman-hiivaa-juureen.html#more


Nyt juuren siemen on ollut 5pv jääkaapissa,  ruokin sen aamulla suhteella 200g vehnäjauhoja ja 200g vettä.





Iltapäivällä töistä palatessa oli juuri aktivoitunut kunnolla
kuten kuvasta voi todeta. Nyt juuri  kohottaa ilman hiivaa leipätaikinan.






Leivoin juurella italialaista  Ciabattaa jonka ohje löytyy tästä kun sen ehdin kirjoittaa puhtaaksi.
Nyt minulla on juuri joka toimii.



Tapanani on jättää juuresta pelkkä siemen (n.50g) purkin pohjalle jääkaappiin ja ruokkia se silloin kun haluan leipoa , yleensä kerran viikossa.
Otan siemenen jääkaapista, ruokin taikinaan tarvittavan määrän ottaen huomioon jätettävän siemenen.
Annan kehittyä joko yön yli tai noin 8h huoneenlämmössä.
Juuri on valmista käytettäväksi kun se on selkeästi kasvanut ja kuplii.

Jos käykin niin etten ehdi leipoa ja olen jo juuren ruokkinu monta tuntia aikaisemmin, ei hätää. Aktiivisenkin  juuren voi laittaa jääkaappiin jossa prosessi hidastuu ja juuri on käyttö kunnossa noin 3-4 pv. Kun on aikaa leipoa voin toimia kuten huoneenlämmössä olleen juurenkin kanssa. Veden lämpötilaa voi nostaa, mutta ei yli 30 asteiseksi.

Juuri kannattaa ruokkia kerran viikossa, minulla on ollut max. 2 viikkoa siemen jääkaapissa loma reissun ajan.  Jos ei ole aikaa leipoa mutta haluaa juurta pitää elossa kannattaa se ruokkia ja antaa aktivoituna. Sitten heittä juuren pois jättäen vain siemenen jälleen jääkaappiin.
Toinen vaihtoehto on kuivata juurta, tästä enemmän toisella kertaa.

Kommentit

Suositut tekstit