Ruisreikäleivät ilman hiivaa ruisjuurella
Ihana vasta itse leivottu lämmin ruisleipä pienellä voi nokareella. pinnalta ihanan rapea ja sisältä pehmeä. Suomalaista perinteistä ruokaa parhaimmillaan. Tämä on niitä asioita joita ulkomailla käydessä on ensimmäisenä ikävä.
Tässä ohjeessa on hyvin lyhyt raaka-aine luettelo, oikea leipä ei tarvita muuta kuin vettä, jauhoa ja suolaa.
Mainio makupari borssikeiton kanssa. Ohjeen löydät blogistani:
https://bakeranu.blogspot.com/2018/06/maukas-borssikeitto-vegaani.html#more
Tarvitset:
300g aktiivista ruisjuurta
300g ruisjauhoja
200g vettä
10g suolaa
Laita kaikki aineet yleiskoneen kulhoon ja vaivaa 2 min hitaalla, nosta nopeutta kun taikina on sekaisin eikä jauhot enää pöllyä. Vaivaa vielä 8min nopeammalla. Laske muutaman kerran taikina kulhon reunoilta alas.
Jaa taikina kahteen saman kokoiseen palaan, n.400g/kpl
Pyörittele ensin palloiksi.
Taputtele sitten ruisjauhoja apuna käyttäen litteiksi ympyröiksi. Ota keskustasta muotilla pala pois.
Pistele haarukalla muutamia reikiä leivän pintaan.
Paina raapalla tms.jakoviivat leipiin, kypsinä tästä kohtaa on helppo taittaa pala itselleen.
Siirrä pellille lepäämään liinan alle noin tunniksi.
Esilämmitä uuni.
Paista 230 asteessa ensin 20min, avaa luukku ja päästä höyryt pois uunista. Jatka paistamista vielä n.5min
Laita paiston alkuvaiheessa kylmää vettä uunin pohjalle.
Kommentit
Lähetä kommentti